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June 14, 20'05 

Vice President and General Counsel 

Re: Dual Registration Exemption 

Dear Mr 

This is in response to your request on behalf of 

DIIUCKEMPTHORNE 
Gove1•nor 

GAVINM.GEE 
Director 

( ) for an interpretation of the "dual registration exemption" 
afforded In l"{ule 90.06 of the Idaho Uniform Secutilles Act (2004) (the Act}. 

Your requ.est Is comprised of three Issues Involving the Interpretation of Rule 
90.06. First, you have asked for our vrew concerning. the phrase "employed by a 
broker-dealer'' contained In this rule. Under the Idaho SecurlUes A¢t, we have 
hlstorlcally Interpreted this language to refer to a broker-dealer agent that Is associated, 
whether as an employee or an Independent contractor (as Is the case for 

3gents}, with a broker~dealer In the capacity of an agent. Under the new Act, 
for the purpose of Interpreting this rule, our view is the same. 

Second, your letter requests information concerning the examinations required 
for an agent to avail themselves of this exemption. No specific examinations are 
required other than any examination that qualifles the associated person as an Idaho 
registered broker-dealer agent: 

Lastly, with regard to the release entllled "Idaho Investment Adviser 
Representative Registration and Exemption lnformatron"; the Information you Inquired 
about Is outdated. Specifically, the limitation of Investment advice to that 0 of a money 
manager within the IA firm" is not reflective of the current requirements under ·the Act. 
Rule 90.06(a) provides as follows: 
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"The person's Investment advlsofY activilies are limited to recommending the 
investment advisory seNlces of an Investment adviser registered under Section 
30-14·403) Idaho Code1 or a federal covered adviser that has made a notice fiUng 
pursuant to Section 30-14·4051 Idaho Code, and all such recommendations are 
made on behalf of /he employing broker-dealer'. 

I hope this clarifies the questions you had concerning this exemption. Please 
feel free to contact lhe undersigned should you require further information. 

SlnijY·~· 

~ R. H~GH'ift' 
Senior Securities Analyst 
Idaho Department of Finance 
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VIA FACSIMILE 
(208) 332-8099 

Juni:>l,2005 

Ms, P11tty Highley 
Seourities :Su.reau 
Idaho Deprotment of Finance 
PO Box 83720 
Boi~e, ID 83720-0031 

Re: l'OAPA 12.01.08.90,06 

Dear Ms. Hi;ghley: 

Momberoj!YASD/SIP(J 

PtWS\)fmt to our reoent co.nve1'Sations) I Am wri.ti.ngthis 1et1el' on bclla.lf o'£ 
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an I<lnh.o-cloruioJled brol<ei)<dealer ood rogistered inv<'.stro.f'Pt 
adviser, to req\.JOOt tn~ ve1>a:timent1s formal in1ewreta~lon oflDAP.f\ l.2.0t.Q8.90.06 
(hereina.tler the 1'Dut\l Registration Exel'.ll~tion") as well as thQ.Bureau's .Bulletin imtltled 
((Idaho !µvestment Ad'1isot Representativo Rt?gistration El{ern.r>tlon Information.>' 

As l understMd Uie text Qf the Dual Registration Exeruptf.on, a licensed register~ 
l'e:Pl'e..9entt\tive who is "employed by1 a broker-d~alor may, OJ\ ])!:)half of tho brokor-deale.r, 
rcc.ommcn4 to a olient the services Qf a registered investment ndvfaor wltb.Qut hnving to 
be registpred ~s an 5).:l.vestment advfsot himself or hur-'lul<; .if (1) the represent~tlve is not 
compensated 4ireotly for th~ recotntnendation by the investment advisor; and (2) the 
representativo provldos wdLten notice to the Buretni t'hat he or she is telyi~ upon this 
exe.01ption. 

Our first questfor1. ~lated 1o the Dual RegbtraUon ~xe.ol.ption rule is whether registe.ced 
reptesentatives who aro ~employees Qf a broker-deal~ may a.vall them$elves of this 
exe.tnptloµ; The rule as. drafted Ill'~ to apply only to repi:esPOtatives wh~ are 
uemployed by'' a bxokel:' deafor, not ind~penderrt contractor representnti.ves who may b~ 
"associated with" a bi:okOf dealer. The IdMO Code se~ti.ons on re~.!lfr4ti9p. with tho State 
appem: fo qraw a dlstinctlQ:n between ei.nployeos aud those who ai:e not employees, but 
ai-e :!nstea(l "a,ssooiated with" A broker dea1e1.1. Fo.c :Instance, se~ Idaho Ccid{) §§ so~ 14-
402( o) (agentxegistriition ;9tatute) and 30..14-403(0) (inv~.s'1nt.-11t advlser roglstratlo.n 
statute). Tt appear~ that> unlike those code seotious1 the DuaUlegl$b'atlon B~~tiou rule 
was drafted exclusively t.o apply to employed rep:r~onratives, not those independent 
contractor .representatives who are 1rassoclated with"'a. broker de81er. 
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Tbe. second question W6 have regarding tho Dual Registration Rxemptton fs what NASD 
licenses a rep.resentativo must po$sess in order to n.vail himself or herself of the 
exemptl,on. Maythi~ exemption be olafmed by a person possessing Serles() (and 63) 
lioenscs, or must the 1·epresentative be Serles 7 (and 63) licensed to cfairo the exe.mptlon? 

Our tllird qi1estion arises ftom the Bulletin issued by the Bureau. entitled "Idaho 
re)vestment Advisor Representative Registration.Exemption Tnfonnntion,,, that bears an 
atne.ndmeiit date of9/04, Section C of that Bulletin details the Dual Reg;lsttatlon 
Exemption, and states in part as follows; 

An Idaho registered representative of a broker-deal et (BD) does not have 
to he sepqratel.y registered as an investment advisor (IA) reprcse11tatlve nor 
.P~Y" feo ff: 

2, The representative's investment advis01y activities at•o limite.d to 
recommending the investment advJsozy service.s of a 1iro11ey manager 
within tlie !Afirm, and all such recommendations are made on bohftlf of 
the employing BD., .. 

9/04 Bulletin (emphasis added). The italic~ed language in tho Bnlletin appears to add a 
1Unftatlon to tho original text of the l'U.16, i.o., that the tepresei1t~tivo mo.y only reco.mniend. 
the sorvice.c: of a ''money man.ager" who is c1within the 1A .finn, 11 'l'he text of the rule 
states onlythttt the :representative's advlsory activities rmi.<:t be ''l:lmited to reool11Jnendmg 
the ser~ioes of an 1nve9tment adviser registexed under Section 30~ 14·403, Idallo Code, or 
a fedo1·al covered adviser that has made a notfoo filing plirsuaut to Seotion 30~14·405, 
Idaho Code., .. " IDAPA 12.01.08.90.06.a.. Tl)e rulo does not appear to require thnt the 
perso11 who is recominended be a "money manager/> no.r doe.~ it require that the person 
who is recoIPIUen.ded he ''witll.lil tlio IA firm" of the poJ.'Gon making the reconunendatlon. 
OU1' q_uestion is whethet a representative may recommend the servt~e.s of au investment 
ndviser who fa associated with a film .21hfil: than tho o.u& With. whom tho rep.reseotattve 
rnak:lng t11e recoounendation is associated. This sih1ntion appears to bo aoooptable under 
the text of the rule, b~t perhaps not so 'Under the text of the Bulletin. 

'l'.l)ank you for your assistance in answering these questions. I look forwAtd to lenming 
the BUreau>s interpretation of these issues. 

Vice Pre.~dent and Oen.er-al Counsel 

co: Chief Cornplfonce Officer 
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