C.L. "BUTCH" OTTER
]D O Governor

DEPARTMENT OF FINANCE GAVIN LI!){ES:EQE;*

March 31, 2010

Re: Interpretive Opinion Request-

Dear M

This is in response to your October 30, 2009 request for an interpretive opinion with respect to
the need for ‘the “Firm”) to be registered as
a broker-dealer, and for its personnel to be registered as agents pursuant to Sections 30-14-401
and 30-14-402 of the Idaho Uniform Securities Act (2004) (“IUSA”).

Your letter and attachments indicate that the Fiem was organized for the limited and sole purpose

of lending stock to prime brokerage clients of .4
full-service broker/dealer registered with the Securities and Exchange Commission, in
connection with short sale transactions. The prime brokerage clients of arc generally
institations, but may include high net worth individuals. When a prime brokerage client of
wishes to borrow stock, they will inform a registered representative of who will transmit

the stock loan order to the Firm. The Firm’s “back office” personnel will process the stock loan
orders. Your letter indicates that the Firm’s personnel will not have any direct sales contact with

customers, Direct contact with customers will be handled by registered
representatives. However, it appears that the Firm will require slients to provide collateral
for securities loans and may also pay rebates back to the prime brokerage clients of Thus,
it does not appear that the Firm will be dealing solely with a registered broker-dealer.

Section 30-14-401(b)(1)(B) states a broker-dealer with no place of business in Idaho which
effects transactions in Idaho exclusively with other broker-dealers registered (or not required to
be registered) under the 1USA is exempt from registration as a broker-dealer. Section 30-14-
402(b)(2) extends this exemption to individuals employed by such broker-dealer.

Based on the facts as stated in your letter and the attachments and cur analysis of those facts and
how Section 30-14-401 applies, we do not concur that the Firm qualifies for the exemption set
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forth in Section 30-14-401(b)(1)(B) of the IUSA. Therefore, the agents of the Firm would not
qualify for exemption under Section 30-14-402(b)(2) of the IUSA.

Please be advised that our interpretive opinion is based solely on the information you provided
and your representation of the facts. Different facts or circumstances might require a differing
conclusion.

Sincerely,

LQ&\’UM\? C, A‘/)L

Nancy C. Ax
Securitics Analyst
Idaho Department of Finance
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Oclober 29, 2009

Securities Bureau
Department of Finance
800 Park Blvd., Ste. 200
Boise, Idaho 83712

Re:
Request for Interpretative Opinion

Dear Sir or Madam:;

On behalf of a Delaware limited liability
company (the “Firm”), and a Delaware limited liability
company (* ), we hereby request, pursuant to Section 30-14-605(d) of the Idaho

Uniform Securities Act (2004) (the “Act™) and Rule 3 promulgated thereunder, an
interpretative opinion from your office with respect to the need for the Firm to be registered as
a broker-dealer, and for any of its personnel to be registered as agents, pursuant to Scctions
30-14-401 and 30-14-402 of the Act. In this regard, enclosed please find a check for $50 in
payment of the requisite filing fee pursuant to Section 30-14-605(d) of the Act and Rule 3
promulgated thercunder.

FACTS

As you may be aware, is: (i) a full-service broker/dealer (CRD No. registered as
such with the Securilies and Exchange Commission (the “SEC™) pursuant to the Securities
Exchange Act of 1934, as amended (the “Exchange Act"); (ii) a member in good standing of
the Financial Industry Regulatory Authority ("FINRA”) and of most major securities
exchanges; and (ii1) a registered or licensed broker/dealer under the securities laws of all 50
states (including yours), the District of Columbia, Puerto Rico, and the U.S. Virgin Islands.

The Firm was organized on June 5, 2009, and has recently applied for registration as a
broker/dealer with the SEC under the Exchange Act and for membership with FINRA (CRD
No. 151470). In this regard, enclosed find copies of: (i) the Firm’s Form BD; (ii) the Firm's
Form NMA (without attachments); and (iii) the Firm’s Business Plan, cach as filed with
FINRA. The following information concerning the Firm is derived from such filings.
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The sole member of the Firm is , which 1s also the sole
member of The Firm will have one office, located at -
Floor, New York, NY 10010, within the offices of prime brokerage business; the Firm
will not occupy separate office space from . nor does it intend to establish any branch
offices. The Firm has been funded by an initial equity investment of $300,000 from

( investment was increased from the amount reflected in Item .1 of the Firm’s
Business Plan — see Part [V.1 of the Firm’s Form NMA). also intends to fully fund
the Firm with an additional equity investment of approximately $130 million, following
approval of the Firm’s membership by FINRA, and prior (o its commencement of operations.

The Firm has been organized for the limited and sole purpose of lending stock to prime
brokerage clients of (“Borrowers™), many ol which Borrowers previously borrowed
stock from offshore broker-dealers. The Firm is thus being established as a dedicated
securities lending firm, based in the United Stales, in order to address market demand
(following the failure of ) that the counterparties to stock loan transactions be
SEC-registered broker-dealers.

The Borrowers to whom the Firm will lend stock will generally be institutions, mainly hedge
funds, although from time to time Borrowers may include high net worth individuals approved
by to open portfolio margin accounts. While such Borrowers will be deemed
“customers” of withit the meaning of SEC Rule 15¢3-3 under the Exchange Act, they
will not be deemed “customers™ of the Firm under that Rule, because persons to whom a
broker/dealer lends stock are not considered to be “customers,” for purposes ol the Rule.

will integrate marketing of the Firm’s stock lending business into the overall markeling
of prime brokerage business: accordingly, the Firm will not carry out any independent
marketing of its stock loan business or establish its own website. Further, the Firm will not
conduct any market-making activitics, distribute or maintain proprietary positions in any
securities, or enter into any contractual commitments such as underwritings or other securities-
related activities.

The Firm will net have any sales or “front-oflice” personnel of its own: rather, will
perform all front-office functions. Thus, when a prime brokerage customer of wishes to
borrow stock, it will inform a registered representative of , who will transmit the stock
loan order to the Firm. In turn, such stock loan orders will be processed by “back
office” personnel “dual-hatted” with the Firm, all of whom will be existing credit and
operations employees of with sufficient stock lending experience. who will conduct
such activities pursuant (o a service agreement between and the Firm, solely in a clerical
or ministerial capacity (by reason of their limited activities, such “back office” personnel need
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not be registered representatives of , although some have registered voluntarily). Such
“back office” personnel will not have any direct sales contact with customers; rather,
any direct contacts will be handied by registered representatives.

The Firm infends to utilize current recordkeeping system lo generate its required
books and records, and will use proprietary reporting and collateral monitoring
systems to produce and make available daily activity reports of stock loan transactions (which
reports will be made available to Borrowers daily through a website maintained by ), and

to monitor delivery and permissible types of collateral, including daily mark-to-market of
collateral, and delivery of additional collateral, where required.

ANALYSIS OF THE ACT AND REQUEST FOR INTERPRETATIVE OPINION

Considering that: (i) the Firm will be registered as a broker-dealer under the Exchange Act and
will be a member of FINRA: (ii) the Firm will have no place of business in your state; (iii) the
Firm's business will be restricted to lending stock solely to Borrowers who are prime
brokerage customers of . which Borrowers will primarily be institutional in nature or, in
certain instances, high net worth individuals, and which Borrowers will not be “customers™ of
the Firm within the meaning of SEC Rule 15¢3-3; (iv) the Firm will not market or otherwise
offer its stock lending services itself, but rather a registered broker-dealer under the
Act, acting through its representatives registered under the Act, will determine whether a
customer wishes to borrow such stock from the Firmy; (v) the Firm will act solely as
principal for its own account in any stock loan transaction; (vi) the determination whether (o
lend stock to a particular customer, the terms of any such stock loan, and the
recordkeeping and collateral maintenance requirements with regard to any such stock loan, will
be handled by “back office” dual employees of and the Firm, who will be acting solely
in a clerical or ministerial capacity; and (vii) the required books and records with respect to the
Firm’s business will be maintained by on the Firm’s behalf, it is respectfully submitted
that it is unnecessary for the Firm to be separately registered as a broker-dealer, and for any of
the employees acling as dual employees of and the Firm, to be registered as
agents of the Firm, under the Act.
(1)
In this regard, we note that, pursuant to Section 30—14-40!(]3)(;4)(]3) of the Act, a broker-dealer
with no place of business in your state which effects transactions in vour state exclusively
“with” other broker-dealers registered (or not required to be registered) under the Act is
exempt from registration as a broker-dealer, which exemption also extends to the need for any
individuals employed by such a broker-dealer to be registered as agents pursuant to Section 30-
14-402(b)(2) of the Act. While it would appear that the Firm will be conducling its stock loan
business “through.” and not “with” , so that the foregoing provision arguably does not
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literally apply to the Firm’s business, it is respectfully submitted that over-arching role
in the conduct of the Firm's business (with all Borrowers being customers), and, in
particular, that the Firm’s operations will be run solely by personnel (both as regards the

registered representatives offering the Firm’s stock lending services (o customers,
as well as the “back office™ staff handling clerical and ministerial functions), should
alleviate any investor protection concerns vour office might have regarding the personnel
conducting the Firm’s business with Borrowers in your state.

Accordingly, we respectfully request an interpretative opinion from your office that it is
unnecessary under these circumstances for the Firm and any of its personnel to be registered
with your office under the Act (except to the extent that any individuals are required to be
registered by reason of their posttions with

We would greatly appreciate an expeditious response (o this request, and we thank you for
your consideration in this regard. Should you have any questions or require any additional

information with respect to this matter, please call or e-mail (he undersigned at
or, in my absence, of this firm, at

Please stamp the enclosed copy of this letter to acknowledge receipt of this filing and return
same in the self-addressed stamped envelope provided for that purpose.

Very muly vours,

Enclosures
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