
JDAH"O 
D.£P1\ltr.M.ENT OP flNANCF. 

March 3, 2010 

C.L. "BUTCH" OTTER 
Goven\01· 

GAVINM. GEE 
Dh'ccto1· 

Re: Opinion Request- Rule 96 IUSA & Rulo 206(4)-2 Investment Advisers Act of 1940 

DearM 

This is in response to your February 2, 2010 request for an op1nion pertaining to Rulo 206(4)-2, 
the custody rule \mder the Investment Advisers Act of 1940 ('° 40 Act"). has referenced 
Rule 206"(4)-2, l 7 CFR Parts 275 and 279, Endnote 15 iu its request. 

You have asked if we would require yom· firm to have an mmual outside audit from a CPA firm 
due to the fact that one of your advisors is a11 appointed trnstee and advisor on a family account. 

Background 
Your letter indicates that is a financial advisor for 

is the lrnstee of his Aunt's 
irrevocable trust, , whom is deceased. The trnst was set up to hold 

assets from her estate and will pnss to he1· husband, 

You have stated in your letter that has been requested by the family to be the appointed 
trustee and finnncial advisor solely because of his family relationship and not as a result of his 
relntionship with 

Rule 96 pursuant to the IUSA 
Rule 96 pursuant to the lUSA states that if an Idnho regislered investment advJser maintains 
custody of client ftmds, it shall be done in accordance with 17 CFR 275~206(4)-2 of the '40 Act. 

Rule 206(4)~2 of the '40 Act defmes custody to mean: 
1. Holding, dfrectly or indirectly, client funds or securities, of having any authority to obtain 

possession of them. Custody includes: 
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a) Possessio11 of client funds or securities, (but not of checks .drnwn by clients and 
made payable to third pru.1ies,) unless you receive them inadvertently and you 
return them to the sender promptly but in any case within 1hree business days of 
receivjng them; 

b) Any arrangement (including n general power of aUorney) under which you are 
authorized 01· permitted to withdraw client funds or securities maintained with a 
custodian upon your instruction to the custodian; and 

c) Any capacity (suoh as general partner of a limited pal'lnership, managing member 
of a limited liability company Ot' a comparable position fol' another type of pooled 
investment vehicle, 01· trustee of a tmst) that give you or your supervised person 
legal ownership of or access to client funds or secudtics. 

In general, a trustee of a trust tJ1at has access to client funds or securities would be deemed to 
have custody under the definition. However, on November 5, 20031 the Securities and Exohango 
Commission (SEC) adopted a fmal rnle pertaining to the custody mte under tho 140 Act (Release 
No. IA-2176). Endnote 15 within the Release crentes n carve-out from the custody requirements 
for family accounts of the investment advism»s registered representatives. 

In the SEC Release No. IA-29681 which shall be effective March 12, 2010, the SEC reiterates the 
endnote release statement made in 2003. 

Based on the SBC interpreHve releases, ond the representations set forU1 in youl' letter, we wiJI 
not require yo\ll' firm to have an annual outside uudit from a CPA firm due to the fact that one of 
your supervised person's is an appointed H1.1steo and adviso1· on a family account. 

Sumnuux. 
Please be advised that tbis "opinion•> position is based solely on the information yon prov1ded 
and yom representation of the fact.'!, and any different facts or circumstances might require a 
diffed.ttg conclusion. 

If you h1we questions m· conunents regarding this matter, please contact the undersigned. 

Sincerely, 

~ (\ VI" .. ) ~ . A:~ 
Na~~.~ 
Securities Analyst 



February 2, 20 I 0 

Idaho Department of Finance 
Attention: Nancy C. Ax 
800 Park Blvd., Suite 200 
Boise, ID 83720-0031 

/lll fi f.TD ··n rvr1 · , 9 '. l ' · . • v J ·~!: .. t 

RE: Requesting an opinion under Rule 3 regarding Rule 206(4)-2. 

To the Idaho Depa1·tment of Finance: 

is requesting an opinion 1·egat·ding Ri1te 206(4)~2. We 
need to know if we would be required to hove an annual outside audit from a CPA firm 
due to the fact that one of our advisors is an appointed trustee and ndvisor on a family 
account. 

is a financial 11dvisor fo1· and CPA for 
is the trnstee of his Aunt's irrevocable tmst, 

 whoin is decease<!. The lrnst was set up to hold assets 
from her estate. Aftel' spouse and Uncle, is deceased the 
assels of the trnst will then go to and children, who are 
cousins. 

has been requested by the family to be the appointed trustee and financial advisor 
solely because of his family relationship and not as a result of his relationship with 
·· · · Would family relationship exclude 0\11' firm from the 
audit rules'/ 

We have 1·efercnced Rule 206(4)-2, 17 CFR Pm'ts 275 and 279, Endnote 15. 

Sincerelv. 

Enclosed: $50 fee for no-action position/oplnion 




